Press "Enter" to skip to content

Over wildlife fotografie

Wildlife fotografie is ongetwijfeld een van de moeilijkste vormen van fotografie. Je hebt er niet alleen een goede technische kennis voor nodig zoals bij landschapsfotografie, maar ook een goede kennis van het dier en zijn leefomgeving.

Wilde dieren zijn heel onvoorspelbaar. Ze kunnen vluchten of vechten wanneer een mens te dicht in de buurt komt. Een goede wildlife fotograaf heeft veel kennis van de dieren en weet precies in welke omgeving hij de dieren kan vinden en hoe hij ze kan benaderen.

Hoe word je een goede wildlife fotograaf?

Een goede wildlife fotograaf beschikt in de eerste plaats over enorm veel kennis, maar ook geduld. Je dient het onderwerp zeer goed te bestuderen. Het is belangrijk dat je het karakter van het dier goed kent en dit vervolgens probeert vast te leggen op beeld.

Daarnaast is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn. Sommige dieren zijn gevaarlijk. Probeer wilde dieren nooit te storen en stel je steeds bescheiden op.

Zoals bij alle foto’s is het juiste licht heel belangrijk. Het beste moment om wilde dieren te fotograferen is ’s morgens of ‘s avonds. De meeste dieren vermijden contact met mensen en zoeken ’s ochtends naar voedsel. Het mooiste licht is een half uur voor zonsopkomst. Dit wordt ook wel het gouden uurtje genoemd.

Zorg ervoor dat je steeds beschikt over de juiste lens en instelling. Je weet namelijk nooit wat je gaat tegenkomen en op welke afstand het dier zich zal bevinden. Een zoomlens met een groot bereik is altijd aan te raden. Daarnaast is een lens met stabilisator ook erg handig. Het maakt je foto’s scherper.

Hoe kan je het best bewegende dieren fotograferen?

Beweging in een foto kan een heel mooi effect geven. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend om een bewegend dier scherp in beeld te brengen. Zorg ervoor dat je camera een sluitertijd van ongeveer 1/15 seconde heeft. Een snelle sluitertijd voorkomt onscherpte door beweging en trillingen. Van zodra er een dier voorbijkomt rennen of vliegen, beweeg je de camera op dezelfde snelheid mee. Tijdens de beweging druk je dan af. Deze techniek vergt wel enige oefening. Je kan het op voorhand uitproberen op bijvoorbeeld auto’s of fietsers.

Hoe kan je vermijden dat een wild dier opschrikt en wegvlucht?

Het gedrag van wilde dieren kan je niet altijd voorspellen. Wat wel kan helpen is om je steeds zo onopvallend en rustig mogelijk te gedragen. Blijf stilstaan als ze opkijken en probeer steeds op zo’n 60 meter afstand te blijven. Probeer zo beheerst mogelijk te fotograferen en maak geen onverwachte bewegingen. Hoe kleiner je lijkt, hoe minder snel een dier van je zal schrikken. Hol in ieder geval nooit achter het dier aan, maar wacht geduldig af. Draag ook nooit opvallende kledij.

Wanneer je dichtbij bent geslopen en het dier krijgt je in de gaten, betekent dit nog niet dat het zal schrikken en weglopen. Soms is de nieuwsgierigheid groter dan de angst en zal het dier je aankijken. Dit is een uniek moment om een prachtige foto te maken. De mooiste wildlife foto’s zijn namelijk de foto’s waarbij je oogcontact maakt met het dier.