Press "Enter" to skip to content

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie is naast portretfotografie een van de populairste vormen van fotografie. Een prachtig landschap aan de muur scoort namelijk altijd goed. De wereld barst van de mooie plekjes om vast te leggen en zelfs de virtuele wereld met de vele slotspelletjes met een natuurthema. Maar voor goede foto’s moet je rekening houden met het volgende:

Een optimale lichtinval

Een van de belangrijkste factoren bij het nemen van een landschapsfoto is het licht. Het landschap mag nog zo mooi zijn, indien het licht niet optimaal is, zal je ook geen mooie foto krijgen. Bij landschapsfotografie ben je vooral aangewezen op daglicht. Je moet bij deze vorm van fotografie dan ook veel geduld hebben en wachten tot de omstandigheden precies goed zijn. En dat kan ook betekenen dat je meerdere keren naar dezelfde locatie moet terugkeren of dat je om 4 uur ’s morgens opstaat om naar een locatie te gaan.

De juiste lenzen

Landschappen zijn meestal groots en wijd en dat betekent dat je beter gebruik kan maken van een groothoeklens. Een groothoeklens heeft een grote scherptediepte en als landschapsfotograaf ben je bijna altijd op zoek naar een optimale scherpte om zoveel mogelijk details te kunnen tonen.

Daarnaast is ook een telelens heel belangrijk. Met een telelens kun je bijvoorbeeld een mooi detailbeeld van een boom vastleggen. Je kan ook gebruik maken van de compressie van het beeld dat een telelens geeft. Op die manier lijken de elementen uit de scene dichter op elkaar te staan.

Compositie

Een foto nemen met een grootlens betekent niet dat je enkel maar een foto hoeft te trekken op de wijdste stand en klaar. Met een groothoek is het ook erg belangrijk dat je de foto zo interessant mogelijk maakt om naar te kijken. Het is belangrijk om op de voorgrond, maar ook op de achtergrond en in het midden te zorgen voor voldoende interessante elementen. Denk maar aan paden, muurtjes en rivieren die zich in het landschap bevinden. Op die manier wordt het oog helemaal in het beeld getrokken.

Verder dien je ook goed rekening te houden met waar je precies staat ten opzichte van het licht. Ook met tegenlicht kun je een mooie landschapsfoto maken. Wanneer je de belichting instelt op de lucht krijg je een silhouet.

Focus

Wanneer een foto groot wordt afgedrukt is het belangrijk dat alles wat in beeld komt zo scherp mogelijk is. Als de afstand tussen elementen op de voor- en achtergrond tientallen of honderden meters ver is, dan is er een grote scherptediepte nodig.

Statief

Bij landschapsfotografie mag een stevig statief niet ontbreken. De scherpte van een landschapsfoto is namelijk van groot belang. Met een statief ga je gemakkelijk meer composities onderzoeken en kun je heel precies te werk gaan. Wanneer er wind is, zorg ervoor dat je statief stabiel genoeg is en niet kan omvallen.

Een goede landschapsfoto maken hangt af van verschillende factoren. Alles begint met een goede voorbereiding, het juiste licht en een goede compositie, maar ook een flinke portie geluk. Hoe meer ervaring, hoe mooier de foto’s. Ook hier geldt dus de regel: ‘oefening baart kunst’