Press "Enter" to skip to content

Gebruik van kleuren in natuurfotografie

De natuur en al haar pracht en praal heeft onmetelijk veel kleuren te bieden, het zal dan ook niet als een verrassing komen dat kleur een erg belangrijk aspect is van natuurfotografie. De kleur heeft daarnaast ook erg veel invloed op wat mensen vinden van een product, en dus een foto, en kleuren kunnen bepaalde gevoelens opwekken bij mensen. De kleur blauw wordt bijvoorbeeld vaak gezien als de lievelingskleur van veel mensen, rood is een kleur waarmee snel de aandacht kan worden getrokken en groen wordt gezien als een rustgevende kleur die men in natuurfotografie natuurlijk ook erg veel terug ziet komen. Wat misschien wel verrassend zou kunnen zijn is het feit dat kleur in natuurfotografie niet altijd hoeft gebruikt te worden. In natuurfotografie wordt er verbazingwekkend veel gewerkt met zwart wit foto’s en afbeeldingen.

Bob Luijks

Net als Frans Lanting is Bob Luijks een uniek artiest en voorbeeldfotograaf die gebruik maakt van zwart-wit foto’s om zijn natuurfotografie vorm te geven. Bob Luijks is een professionele natuurfotograaf die het voor elkaar heeft gekregen om daar fulltime zijn werk van te maken. Hij maakt in zijn carrière niet alleen maar foto’s, hij schrijft ook artikelen voor tijdschriften, hij is bezig met het schrijven van boeken en daarnaast is hij ook gericht op educatie in de vorm van presentaties en workshops. Bob Luijks zegt over zijn werk in zwart-wit dat het vooral heel erg belangrijk is om contrasten te vinden. Aangezien er geen felle kleuren meer aanwezig zijn die de aandacht trekken, heb je iets anders nodig om de foto/afbeelding op te laten vallen. Hij zegt hierbij dat je eigenlijk vooral op zoek moet gaan naar een zo groot mogelijk contrast, deze contrasten kunnen ook wat worden versterkt wanneer je achteraf de foto enigszins gaat bewerken.

Vormen en texturen

Niet alleen contrasten zijn belangrijk bij zwart-wit natuurfotografie, maar ook de structuren en vorm van objecten. Vormen en structuren die hierbij goed kunnen worden gebruikt zijn bijvoorbeeld scheuren in de aarde, interessant uitziende bomen of planten, gras enzovoort.

Daarnaast wijdt Luijks nog even aandacht aan de benodigde texturen in zwart-wit natuurfotografie. Gladde texturen zijn helaas niet goed in staat om de aandacht te trekken van de kijker, hierdoor werken de ruwere texturen vaak wat beter bij zwart-wit fotografie. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de ruwe schors van een boom.

Bob Luijks heeft zelf een boek uitgebracht met alleen maar zwart-wit afbeeldingen, dit boek heeft hij ‘Eenzaam, beelden uit de Peel’ genoemd en in het boek zijn ontzettend veel mooie zwart-wit foto’s en afbeeldingen te vinden die goed illustreren dat kleur niet altijd nodig is bij natuurfotografie.