Press "Enter" to skip to content

Frans Lanting

Het volgende artikel gaat over de Nederlandse professionele en alom bekende natuurfotograaf Frans Lanting die momenteel werkzaam is in de Verenigde Staten. Frans Lanting komt oorspronkelijk uit Rotterdam en is geboren in het jaar 1951. Hij heeft gedurende zijn carrière indrukwekkend veel mooie prijzen binnen mogen slepen voor zijn natuurfotografie en heeft daarnaast ook erg veel boeken uitgebracht, artikelen uitgebracht en exposities georganiseerd. Het volgende artikel geeft meer informatie en inzicht in het leven en werk van Frans Lanting, zowel zijn oudere werk en loop van zijn carrière, als waar hij momenteel mee bezig is en zijn tijd aan besteed.

Leven en huidig werk

Zoals hierboven al benoemd is Frans Lanting een Nederlandse natuurfotograaf die in het jaar 1951 geboren is in de stad Rotterdam. Zijn jeugd bracht hij voornamelijk door in de plaatsen Rozenburg en Brielle en zijn studententijd besteedde hij in Rotterdam waar hij economie studeerde aan de universiteit. Hierna vertrok hij eigenlijk direct naar het buitenland (de Verenigde Staten), waar zijn interesse voor fotografie, en dan in het bijzonder natuurfotografie, steeds groter en groter werd. Men zou er jaloers op kunnen worden hoeveel Frans Lanting voor zijn werk van de wereld heeft mogen zien, daarnaast is hij gepubliceerd in veel bekende tijdschriften zoals National Geographic, Life en Outdoor Photographer. Op persoonlijk gebied lijkt het met Frans Lanting ook wel aardig te gaan, zo is hij al een lange tijd getrouwd en heeft hij ook samen met zijn vrouw gewerkt aan een aantal fotoboeken.

Prijzen en ander werk

Zoals hierboven al is genoemd heeft Frans Lanting ontzettend veel prijzen binnen mogen slepen gedurende zijn roemrijke carrière. Vanaf het jaar 1981 waarin hij de eerste prijs binnen haalde in de categorie Mens en Milieu, tot aan het jaar 2010 waarin hij door andere fotografen van het International League of Conservation Photographers een prijs werd gegeven, zijn carrière staat bol van prijzen en onderscheidingen voor zijn werk. Hoe goed dit allemaal ook mag klinken, de kers op de taart moet wel de onderscheiding zijn die hij heeft gekregen van Prins Bernhard in het jaar 2001, waarin Frans Lanting werd uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark. Nou zul je jezelf waarschijnlijk afvragen wat een natuurfotograaf te maken heeft onderscheidingen vanuit het koningshuis, gedecoreerd worden tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark is de allerhoogste onderscheiding die iemand kan krijgen voor het conserveren en behouden van natuur in Nederland. Frans Lanting heeft door middel van zijn fotografie hier dus een aardig steentje aan bij weten te dragen.

Wat doet hij nu?

Momenteel werkt en woont Frans Lanting in de stad Santa Cruz in Californië, waar hij een eigen studio bezig en van waaruit hij ook workshops geeft ter educatie van natuurfotografie. In deze eigen studio worden tentoonstellingen, filmpjes, evenementen en natuurlijk foto’s geproduceerd voor klanten van over de hele wereld. Dit, in combinatie met de gegeven presentaties en workshops, is Frans Lanting zijn manier om bij te dragen aan de hoognodige educatie wat betreft natuur, milieu, natuurbehoud, klimaatverandering en natuurlijk ook natuurfotografie.

Ontmoet Art Wolfe in ons volgend artikel.